Meettoestel : voor een fiets perfect op maat

Fietsen doen we al meer dan honderd jaar. Eerst werd de fiets alleen gezien als een praktisch en goedkoop transportmiddel. De fiets is vooral de laatste tientallen jaren populair geworden als middel om te sporten of om er gewoon een eindje mee te toeren.

Mede onder invloed hiervan zijn er nieuwe modellen fietsen ontwikkeld. Voorbeelden hiervan zijn de mountainbike, de hybride fiets, de vakantie-fiets en de hightech racefiets.

Uiteraard worden er ook andere eisen aan de moderne fiets gesteld. Naast allerlei technische voorwaarden (gewicht, versnellingen) waaraan hij moet voldoen, is vooral de maatvoering belangrijk. En terecht, want een fiets waarmee je sport of voor het plezier mee gaat toeren behoort goed te passen! Daarbij denken we niet alleen aan de framemaat maar vooral aan de afstelling van stuur en zadel. Deze afstelling bepaalt in belangrijke mate het comfort op de fiets en beïnvloedt ook de prestaties.

Elke fietser is op zoek naar de ideale positie op de fiets. Dit werd tot nu toe bepaald op basis van een aantal vuistregels en op het gevoel. Deze methode voldoet echter niet meer aan de eisen die we tegenwoordig stellen aan de fiets: een hightech fiets moet passen als een maatkostuum.